Cum se explică eșecul Facebook pe bursă. Cine a beneficiat de „informații privilegiate”?

Cum se explică eșecul Facebook pe bursă. Cine a beneficiat de informații privilegiate?
Publicat: 23/05/2012, 17:06
Actualizat: 23/05/2012, 17:06

Facebook, banca de investiții Morgan Stanley și operatorul bursier Nasdaq OMX sunt țintele mai multor anchete și procese inițiate de autoritățile financiare din SUA și de investitori referitor la modul în care s-a derulat oferta publică inițială a rețelei de socializare, scrie Mediafax.

Mai multe surse din piață au dezvăluit că Facebook i-ar fi informat „selectiv” pe unii investitori cu privire la rezultatele financiare din trimestrul doi, rezultate mai slabe decât anticipațiile analiștilor, potrivit Business Insider.

Informația i-ar fi determinat pe anumiți investitori instituționali să-și „potolească apetitul” pentru acțiunile rețelei de socializare, afectând astfel prețul pe care erau dispuși să-l ofere, notează sursa. Evoluția acțiunilor Facebook a fost una negativă, investitorii care au cumpărat acțiuni încă din prima zi înregistrând piederi de 31% până în prezent.

Oferta publică inițială și listarea Facebook au atras atenția autorității americane care supraveghează casele de brokeraj, Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare, dar și a Comisiei de Valori Mobiliare din SUA.

Reprezentanții celor două instituții nu au indicat dacă vor începe investigații, însă au menționat că analizează atent situația, potrivit Reuters.

Autoritățile din statul Massachusetts au transmis o citație către Morgan Stanley pentru a prezenta noi informații privind discuțiile dintre analiști și investitori înaintea listării Facebook.

O firmă de avocatură din Los Angeles a inițiat un proces colectiv împotriva Facebook, Morgan Stanley și celorlalți aranjori ai IPO, acuzând companiile de ascunderea unor informații cheie. Firma a invitat toți investitorii care se consideră păgubiți în urma listării Facebook să se alăture acțiunii în justiție.

Un investitor a inițiat un proces la New York împotriva operatorului bursier Nasdaq OMX, invitând să participe toți investitorii care au pierdut bani din cauza întârzierilor și erorilor apărute în sistemele bursei Nasdaq în timpul derulării ofertei publice inițiale și în primele ore după listarea Facebook.

Acțiunile Facebook au pierdut marți 8,9%

Acțiunile Facebook au închis marți la New York în scădere cu 8,9%, la 31 de dolari, după ce au pierdut luni 11% din valoare. Astfel, investitorii care au cumpărat acțiuni în cadrul ofertei publice inițiale au pierdut 18% din banii investiți în primele trei ședințe bursiere de tranzacționare a titlurilor Facebook.

Evoluția acțiunilor Facebook de la listarea pe Nasdaq

Foto: Nasdaq

Cei care au cumpărat acțiuni Facebook la 45 de dolari, vârful înregistrat vineri, în ședința de debut a Facebook, au pierdut până în prezent 31% din investiție.

Oferta publică inițială a fost un succes absolut pentru Facebook și acționarii „vechi”, care au investit devreme în dezvoltarea companiei. Rețeaua a atras 16 miliarde de dolari prin listarea la bursă, reușind să marcheze la debut o capitalizare de piață de peste 100 miliarde de dolari.

Oferta a fost organizată de 33 de intermediari, în frunte cu banca de investiții Morgan Stanley.

Cum se explică eșecul Facebook pe bursă

Surse din piață au declarat marți pentru Reuters că unul dintre analiștii Morgan Stanley a redus estimările privind veniturile Facebook la câteva zile înainte de efectuarea ofertei publice, informație care nu a fost făcută publică.

Surse apropiate situației au afirmat ulterior că Facebook a recomandat analiștilor afiliați unora dintre cei 33 de aranjori ai ofertei să-și reducă estimările prezentate investitorilor înaintea ofertei. Noile estimări au fost transmise marilor investitori instituționali, însă micii investitori au rămas „în beznă”.

Pe 9 mai, compania avertiza, în prospectul revizuit pentru IPO, cu privire la posibilul impact negativ asupra afacerilor companiei generat de accesarea rețelei de socializare de pe platforme mobile – smartphnoe-uri și tablete ale căror ecrane de dimensiuni relativ mici nu facilitează afișarea de spoturi publicitare. Datorită limbajului vag folosit în prospect, avertismentul nu a fost interpretat ca un semnal privind scăderea veniturilor sau profitului.

JPMorgan Chase, Goldman Sachs și Bank of America Merrill Lynch, de asemenea printre principalii aranjori ai ofertei, au revizuit în scădere estimările privind Facebook la scurt timp înainte de listare, au afirmat alte surse apropiate situației.

Marile bănci au redus estimările privind veniturile și profitul companiei atât pentru trimestrul al doilea din 2012, cât și pentru întregul an, potrivit datelor obținute de Reuters.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
Medicii vin cu noi vești despre starea de sănătate a lui Robert Fico: „Acest progres...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×